Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Abarth 695 Biposto

Abarth Biposto 2
  • Collector's item
  • Raceversnellingsbak
  • Compromisloos sportief

De 695 Biposto is voor Abarth wat de 911 GT3 voor Porsche is : een binnenin kaalgeplukte straatracer, die het best tot zijn recht komt op de racebaan. En waarvoor geen aanhangwagen nodig is om daar te geraken. En net als Porsche schaamt Abarth zich niet om voor deze op het eerste gezicht uitgeklede versie met dubbel krijt te schrijven. De Abarth 695 Biposto kost 40.500 euro, dat is bijna het dubbele van de Competizione. En een handvol euro’s minder dan de Assetto Corse, de echte raceversie van Abarth. Maar daar heb je dan weer een aanhangwagen voor nodig.

Het voordeel van de 695 Biposto is dat alle dagen van de onvervalste racesfeer aan boord kan genoten worden. De achterbank heeft plaats geruimd voor een titanium kader dat vooral dient om de achterkant van het koetswerk stijver te maken. Vooraan zijn de standaard Abarth-zitjes vervangen door Sabelt-kuipstoelen, waartussen een hele constructie staat te blinken. De Abarth 695 Biposto is de eerste productiewagen die verkrijgbaar is met een zogenaamde dog ring-versnellingsbak, een niet gesynchroniseerde zesbak met klauwkoppeling, een versnellingsbak die is tot nu uitsluitend in racewagens werd gebruikt. Helaas staat deze versnellingsbak, die de 695 Biposto echt uniek maakt, op de optielijst. 10.000 euro kost het ding, weliswaar inclusief een differentieel met 25 procent sperwerking.

Abarth Biposto

Nu het heikele thema van opties is aangesneden, zullen we meteen even door de zure appel heen bijten. Zo staan op de lijst een Kit 124 Special, die bestaat uit een motorkap en vuldoppen voor benzine, olie en water in aluminium. Een extraatje van 5.200 euro. Spiegelkappen, deurpanelen en inzetstukken op dashboard en middenconsole uit koolstofvezel vormen de Kit Carbonio, die 5.500 euro kost. En wie echt de racebaan op wil kan ook kiezen voor de Kit Pista, die 4.100 euro kost en bestaat uit speciale kuipstoeltjes uit koolstofvezel, vierpuntsharnasgordels, een race-instrumentenbord en een helm. En die bijna verplicht tot het lichten van de laatste optie, de voorste zijruiten in polycarbonaat met schuifraampjes, een meerkost van 3.950 euro. Wie zijn Abarth 695 Biposto met alles op en aan wil, betaalt dus net iets meer dan 69.000 euro. Slik!

Voor wie dit hebbeding echt wil, is de prijs van dit collector’s item echter bijkomstig. En als je een tijdje op de juiste wegen onderweg bent, vergeet je de investering ook snel. De Abarth 695 Biposto sleurt je nog voor je één meter hebt gereden mee in een draaikolk van emoties. Er is de voorpret wanneer de ogen de kale boordplank monsteren en de vingers rond het stuur en de versnellingspook uit gesmeed aluminium plooien. Maar de lol begint pas echt wanneer de motor start en de eerste versnelling wordt ingeschakeld. Waarbij opvalt dat Abarth de liefhebbers een beetje bij de neus neemt. De door Bacci Romano, een Italiaanse specialist van racetransmissies, gebouwde versnellingsbak schakelt in een klassiek H-patroon. En dus niet sequentieel, zoals de pook laat vermoeden. En omdat er, zoals bij racewagens wel het geval is, geen module opzit die het koppel automatisch controleert, kan je maar beter ontkoppelen bij het schakelen.

Abarth Biposto 8
Abarth Biposto 9
Abarth Biposto 10
Abarth Biposto 7

Gelukkig is dit geen afknapper. De dog ring-versnellingsbak schakelt zo vermakelijk, dat ik als het ware zit te wachten om nog eens te kunnen schakelen. Dat gaat trouwens behoorlijk viriel. Precies, maar kordaat, met als beloning dat mechanische geluid, die ‘klonk’ die bevestigt dat het verzet ingelegd is. En bij het terugschakelen wordt een perfect uitgevoerd tip-hielmanoeuvre geapprecieerd. Mijn manier om zonder gek te doen van een gewone rit iets speciaals te maken. Hoewel, in de Abarth 695 Biposto bestaat een gewone rit niet. Ook met dank aan het geknal en geknetter van de titanium Akrapovic-uitlaat.

Ook het rijgedrag is behoorlijk viriel. In die zin dat snel rijden met de Abarth de nodige inzet vraagt. Met de sportmodus ingeschakeld hangt de motor niet alleen sneller aan het gas, het sturen gaat ook zwaarder. Maar hoe dan ook is de 695 Biposto niet de auto waarmee rechterhand bovenop het stuur en linkerarm uit het raam hangend kan worden gereden. In de bochten zijn twee handen op het stuur nodig. Het net geen 1.000 kilogram lichte scheurijzertje laat zich makkelijk de bocht insturen, maar bij het uitaccelereren voel je het sperdifferentieel werken. Echt moeilijk is de 695 Biposto niet, maar hij vraagt toch een ervaren hand.

Ook de motor laat zich bij het sportieve rijden niet onbetuigd. Het kleine turbomotortje is soepel in de lage toeren en kwistig met kracht in de hogere regionen. Maar ondanks de souplesse heb ik me geen enkele keer op schakellui rijden kunnen betrappen. Daarvoor is het schakelen zelf veel te plezant. De dog ring-versnellingsbak is met andere woorden een aan te raden optie. En het zou fijn zijn mochten enkele veiligheidssystemen, zeker wanneer er op een circuit wordt gereden, helemaal op non-actief gezet kunnen worden. Van het ESP hebben we niet zoveel last gehad, maar de knipperlichten die bij stevig remmen aanfloepen, zijn storend. In die zin dat ze, eens op dreef, bij deze auto bijna bij elk remmanoeuvre beginnen te knipperen. Want remmen, zelfs al zeggen sommigen schertsend dat het schadelijk is voor de snelheid, doet het ding. Met dank aan Brembo.

Abarth Biposto
Abarth Biposto
Abarth Biposto 4
Abarth Biposto
Abarth Biposto

De Abarth 695 Biposto koop je niet om te cruisen, zelfs niet sportief. Dit is een volbloed racewagentje dat ook op de openbare weg mag en dat op elk moment kwistig is met sportieve sensaties. Comfort staat met andere woorden op de laatste bladzijden van het lastenboek. En toch ga ik hier even moeilijk doen over het zitcomfort. Met de kuipjes zelf is niets mis, maar ze staan naar mijn smaak veel te hoog gemonteerd. Dat en een stuur dat alleen maar in de hoogte kan worden versteld, zorgen ervoor dat de zithouding niet ideaal is. En niet alleen voor een mens van 1,90 meter.

Abarth Biposto 6

TECHNISCHE FICHE

Type : Abarth 695 Biposto
Motor : 4-in-lijn, benzine met turbo, 1.368 cc, 190 pk, 250 of 270 Nm
Acceleratie 0-100 km/u : 5,9 seconden
Topsnelheid : 225 km/u
Maten (lxbxh in mm) : 3657x1647x1479
Gemiddeld normverbruik : 6,5 l/100 km
Uitstoot CO2 : 155 g/km
Prijs : € 40.500
Prijs basisversie : € 18.425
Tof : Op elk moment kwistig met sensaties.
Maar : Ongeschikt voor dagelijks gebruik