Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Défi Turbo ... ecopower

Jaguar F-Pace

Zoals het met elke wedstrijd het geval is, begint het met de keuze van de juiste auto. Waarbij mijn ervaring leert dat je voor dit soort oefening best geen op papier te zuinige auto neemt. En omdat ik om ter zuinigst ook het liefst stijlvol rijd, leek de gloednieuwe Jaguar F-Pace een goede keuze. Zeker die met de 3-liter V6-compressormotor met 380 pk. Die volgens het boekje gemiddeld 8,9 l/100 km verbruikt. Niet slecht voor een knaap van 1,8 ton.

Om het de deelnemers niet te gemakkelijk te maken, voorzien de heren van Turbo een parcours dat grotendeels bestaat uit bijzonder leuk te rijden, maar ook behoorlijk selectieve wegen. En omdat het echt geen toeristische uitstap zou worden, wordt een minimum gemiddelde snelheid opgelegd. Tijdens het eerste, iets meer dan 80 kilometer lange deel was dat 52 km/u. Tijdens het tweede deel van iets meer dan 120 kilometer was dat zelfs 55 km/u. Wat vraagt om een bij momenten bijzonder gespierde rijstijl.

Het komt er dus op aan om een goed compromis te vinden tussen snelheid en verbruik. Met andere woorden, proberen zo snel mogelijk te rijden waar het zo weinig mogelijk energie vraagt. Of bergaf zo snel mogelijk rijden, of nog beter uitbollen, om tijd te winnen zonder brandstof te verbruiken. En zo zuinig mogelijk proberen te zijn waar er veel energie wordt gevraagd. Of bergop zoveel mogelijk snelheid meenemen en naar de top toe wat snelheid inboeten om druppels te sparen. Ik vergelijk eco-rijden met fietsen, waarbij je met zo weinig mogelijk energie te verspillen zo ver mogelijk probeert te komen. Het liefst zonder me teveel in het zweet te rijden.

Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace

Dat is ook hier niet de bedoeling. Natuurlijk weet ik dat de airco energie vraagt, daarom dat de meeste deelnemers die uitschakelen. Maar omdat met okselvijvers uit een Jaguar stappen ook niet meteen stijlvol te noemen is, blijft de koeling blazen. En ook wel een beetje omdat de 'normale' chauffeur in normale omstandigheden ook met airco rijdt. Kwestie van het hoofd koel te houden. Want eco-rijden vraagt nu eenmaal de nodige discipline.

Het is vooral een geseling om die rechtervoet, die niets liever wil dan de V6 te laten brullen, onder controle te houden. Wat gelukkig goed lukte. In die mate dat we even schrik hadden, dat we te laat zouden inklonken. Wat strafpunten in de vorm van extra verbruik zou opleveren. Een straf die ons gelukkig bespaard bleef. Ons, zijnde ondergetekende en Jaguar PR-vrouw Isabelle Michiels, die het roadbook en de klok in het oog hield.

Intussen hield ik een oog op de boordcomputer, die ik liet dansen tussen gemiddelde snelheid en gemiddeld verbruik. En zag dat het snor zat, zowel qua snelheid als verbruik. Na de eerste etappe, die ons van Hognoul naar Durbuy bracht, afficheerde de computer 8,1 l/100 km. Bij de aankomst in Hognoul, beloofde hij zelfs 7,7 l/100 km. Helaas besliste de pomp er anders over. Na 220 kilometer werd 18,160 liter benzine getankt, wat omgerekend overeen komt met 8,2545 l/100 km. Wat absoluut niet slecht is, als je weet dat het normverbruik op 8,9 l/100 km ligt.

Helaas, er waren er die beter deden. Algemeen winnaar en winnaar in de categorie diesel werd de Opel Mokka, die in plaats van de officiële 6,3 amper 4,8 l/100 km verstookte. Waarmee hij een Mazda CX-3, twee Suzuki Vitara's S en onze Jaguar voorafging. Bij de diesels ging de overwinning naar de BMW X1, die in plaats van 4,3 3,8 l/100 km nodig had.

jaguar F-Pace