Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

FERRARI 488 SPIDER

Ferrari 488 Spider 1
  • Vaarwel, atmosferische V8
  • Sneller dan de 458 Italia
  • Dak open in 14 seconden
Ferrari 488 Spider 3

Cabriohedonisten, zo noemen ze bij Ferrari de afficionados van hun open sportwagens. Met andere woorden genieters die er bij wijze van spreken een arm en een been voor veil hebben om met volle teugen van hun bolide te genieten. Maar anderzijds niet tot compromissen bereid zijn. Daarom is het dubbel zo spannend wanneer ik die ochtend de startknop van de Ferrari 488 Spider indruk. Sinds de introductie van de 488 GTB, de coupé die enkele maanden geleden werd voorgesteld, moeten we wennen aan de gedachte dat er achter in de populairste Ferrari’s een turbomotor zit. Want hoewel ons de avond voordien op het hart is gedrukt dat alles in het werk is gesteld om de sensaties te vrijwaren, toch is er nog één vraag die, terwijl de wijsvinger de bewuste knop nadert, door het hoofd speelt: hoe zal de V8 met zijn twee turbo’s de ochtendstilte verscheuren?

Ferrari 488 Spider 5

Wat ik vanaf de eerste omwenteling van de krukas hoor, klinkt veelbelovend. Ik mis wel dat typische, door merg en been gaande geluid van de atmosferische V8, maar de krachtige bariton die onder de 4.000 toeren klinkt, lijkt de hoorbare bevestiging dat deze motor vooral krachtiger is geworden dan zijn voorganger. Eens de rechtervoet de naald voorbij de 4.000 toeren jaagt, gaat het crescendo. En omdat het open net iets intenser genieten is, heeft ook deze 488, net als alle Spidermodellen voor hem, een door finetuning van de inlaatlijn geoptimaliseerde soundtrack. Dat is trouwens het gevoel dat ik even later krijg, wanneer ik de gloednieuwe Spider over de kronkelwegen van Emilia Romagna stuur. Dat het om een soundtrack gaat. Opwindend ja, maar niet spontaan.

Ferrari 488 Spider 2
Ferrari 488 Spider achter

Dit gezegd zijnde, kan zelfs een dove merken dat er een ander type motor in de Ferrari zit. Gisterenavond werd tijdens de persconferentie voortdurend vergeleken met de 458. Terecht, want de laatste met een atmosferische V8-motor achterin was en is nog steeds een briljante sportwagen. En de 488 Spider is nog sneller. Van 0 naar 100 km/u is hij met 3 seconden maar liefst 4 tienden sneller dan zijn voorganger. En een rondje op het circuit van Fiorano maalt hij 2 seconden sneller af. Met dank aan de 670 pk, 100 meer dan zijn voorganger, maar ook aan het koppel dat steeg van 540 naar 760 Nm. Een trekkracht die nu al beschikbaar is vanaf 3.000 toeren, waar met de atmosferische motor nog moest worden doorgetrokken tot 6.000. Vooral het koppel en de beschikbaarheid er van bepalen het karakter van de motor. In de middelste toerentallen is veel meer ‘poeier’ beschikbaar. En hoewel de rode streep bij 8.000 toeren per minuut staat getrokken, is het niet echt nodig om door te gaan. Bij 6.000 toeren levert de motor zijn maximaal vermogen en neemt ook de koppelcurve een duik. Het ideale schakelmoment, tenzij je nog wat langer van de sound wil genieten. Om nog één keer te vergelijken, in de 458 piekte de motor aan 9.000 toeren, daar waar de rode zone begon.

Ferrari 488 Spider 4

Sinds de eerste V8 Spider in 1977 werd voorgesteld, heeft het model een hele evolutie ondergaan. De eerste was trouwens geen echte Spider, maar een 308 met een targadak, die de naam GTS kreeg. Pas in 1989 werd met de 348 het onderscheid gemaakt tussen de GTS met het uitneembare dakpaneel en de Spider met de softtop. Een onderscheid dat vanaf 2000 met de introductie van de 360 Spider niet langer werd gemaakt.
De softtop is intussen al even vervangen door een hard dakpaneel, dat in 14 seconden en rijdend tot een snelheid van maximaal 45 km/u open of dicht gaat. De keuze voor deze oplossing heeft wel zijn gevolgen voor de strakke lijn van de oorspronkelijke Spider. In profiel ziet de 488 Spider er, net als zijn voorganger, eerder uit als een Targa, of GTS in Ferrari-terminologie. Het esthetische voordeel van deze keuze is dat de lijn niet wordt verstoord door lelijke rolbeugels. En technisch weegt deze constructie 25 kilogram minder dan een softtop en open neemt het dakpaneel minder plaats in. Een weetje voor de liefhebbers, achter de stoelen is er plaats voor een golftas. Bovendien moet de Spider dankzij deze constructie met het dak dicht maar 5 procent aan rigiditeit inboeten tegenover de coupé. Natuurlijk zijn hiervoor ook een aantal versterkingen aan het chassis aangebracht. Het resultaat mag gereden worden. Met het dak dicht geeft de auto geen krimp. Met het dak open merk je aan een lichte trilling van de achteruitkijkspiegel dat de auto iets meer leeft. Maar storend is het zeker niet.

Ferrari 488 Spider 8

Wat me ook was verteld, was dat de eerder geciteerde hedonisten hun Ferrari anders gebruiken dan de kopers van de coupé. Dat ze hun auto eerder gebruiken om te genieten van uitstappen langs mooie wegen, bij voorkeur in goed gezelschap. Heel even viel het woord cruisen, maar het lijkt me zonde om het potentieel van deze auto niet optimaal te benutten. Zoals ik al eerder liet uitschijnen : deze auto is bloedstollend snel en hangt, zoals het een Ferrari betaamt, aan het gaspedaal zoals een nymfomane aan een ritssluiting. De reactietijd van de motor op een bevel van de rechtervoet is 0,8 seconden. Bovendien wordt de motor perfect geholpen door een vliegensvlug reagerende versnellingsbak.

Ferrari 488 Spider 7

Hoe verbluffend de prestaties ook zijn en hoe genadeloos de V8 me meesleurt, toch blijf ik qua totaalbeleving een beetje op mijn honger. En dat ligt niet aan de auto in zijn geheel. Ferrari drukte me op het hart dat de veren dezelfde zijn als die van de Speciale en dat de responstijd van de auto op een stuurbeweging 0,06 seconden bedraagt, wat ook overeenkomt met de Speciale. Wat zich toont in de gretigheid waarmee de auto de bochten induikt. Zonder een zweem van onderstuur duikt de neus messcherp naar de binnenkant van de bocht, waar je al snel opnieuw op het gas kan. Jammer genoeg grijpt de tractiecontrole op het ons voorgeschotelde wegdek erg snel in. Dat hij alleen bij het uitaccelereren wat last heeft van het pokdalige wegdek, pleit voor de gestuurde schokdemping, die zelfs zonder dat we de positie voor slecht wegdek gebruiken uitstekend werk levert. Gelukkig volstaat een draai aan de ‘manettino’ om de tractiecontrole op non-actief te zetten, zodat ik de auto meer met de rechtervoet kan gaan sturen. Jammer dat Ferrari de politiek hanteert dat alleen coupés op Fiorano worden voorgesteld, want ook deze Spider nodigt uit tot het betere werk.

De Ferrari 488 Spider werkt verslavend. Zelfs aan lage snelheden is hij een plezier om mee te rijden, dankzij de goede zithouding, het overzichtelijke interieur en het dashboard met het intuïtief te bedienen infotainmentsysteem. Maar vooral ook dankzij het beloftevolle gevoel dat hij zelfs traag geeft. Een gevoel dat helemaal waar wordt gemaakt wanneer alle registers worden opengetrokken. Maar, alle moeite ten spijt is het kippenvelmoment niet zo intens als in zijn voorganger het geval was. Want ja, het oor wil ook wat. Wat niet belet dat ik, op het korte stuk dat ik met het dak dicht reden, niet aan de verleiding kon weerstaan om de achterruit naar beneden te schuiven. Om toch maar niets van het geluid te missen. Want er zijn nog altijd heelwat atmosferische motoren die slechter klinken dan deze turbomotor.

Technische fiche …
Type: Ferrari 488 Spider
Motor: V8, benzine met turbo, 3902 cc, 670 pk, 760 Nm
Acceleratie 0-100 km/u: 3,0 seconden
Topsnelheid: 325 km/u
Gemiddeld normverbruik: 11,4 l/100 km
Uitstoot CO2: 260 g/km
Afmetingen (mm): 4568/1952/1211
Gewicht (kg): 1420
Prijs: € 234.336
Tof: Veelzijdiger dankzij de turbomotor.
Maar: Minder kippevelmomenten.

Ferrari 488 Spider 6