Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Ford Focus RS

Ford Focus RS

Dit is de snelste Ford Focus RS. Zijn nieuwe 2,3-liter viercilinder turbomotor, waarvan hij de basis deelt met de Mustang, levert dankzij zijn Honeywell-turbolader en zijn door Cosworth ontwikkelde cilinderkop 350 pk. Daarmee sprint hij in 4,7 seconden van 0 naar 100 en haalt hij een top van 266 km/u.

Ford Focus RS 3

Springt, had ik bijna geschreven. Die indruk had ik na een eerste sprintje met de hulp van de ‘launch control’. Stel je het volgende voor. Je staat naast een ‘echte’ sportwagen aan het verkeerslicht. Misprijzende blik vanuit de sportwagen naar jouw ‘gezinsautootje’, begeleid door een dot gas om het verschil even duidelijk te maken. Daarop scrol je door de afstellingsmogelijkheden en activeer je de ‘launch control. Dat laat je toe om met de versnellingsbak in eerste en de koppeling ingedrukt volgas te geven. Daarop laat je de koppeling los en geholpen door de vierwielaandrijving scheurt de Focus RS richting horizon. Dat gebeurt zo brutaal dat ik de eerste keer zelfs vergat dat ik van eerste naar tweede kon schakelen zonder de rechtervoet te liften.

Ford Focus RS 7

Ik weet het, de meeste sportwagens die zichzelf respecteren hebben vandaag ook een ‘launch control’. Maar het gebruik er van wordt door de constructeur niet aangemoedigd. Er zijn er zelfs die, na een start met hulp van de launch control, een behoorlijke afstand moeten rijden vooraleer de elektronica de hulp van de lanceercontrole opnieuw toelaat. Niet in de Ford Focus RS. Tijdens de ontwikkeling van de auto werd deze geforceerde start 200 keer na elkaar herhaald, zonder dat elektronica noch mechaniek de witte vlag hees. Rij je die andere de eerste keer niet los, de tweede keer is het ‘hasta la vista, baby!’

Ford Focus RS 4

Hoe indrukwekkend het sprintvermogen van de Focus RS dankzij die lanceercontrole ook is, toch is het zijn unieke vierwielaandrijving die van hem een snoepje maakt. De fabrikant van het aandrijfsysteem kreeg zo ongeveer een toeval, toen de petrolheads die op de testbaan van Ford in Lommel aan de afstelling van de modellen werken, doodleuk lieten weten dat ze de auto liever iets minder stabiel zouden hebben. Terwijl het hele aandrijfsysteem zo is ontwikkeld, dat het in alle omstandigheden voor een maximale stabiliteit zorgt. Het heeft een ingenieur met laptop ontelbare passagiersrondjes naast de testrijders gekost om de elektronica zo af te stellen, dat de Focus RS een plezante speelkameraad werd.

Ford Focus RS 5

Het hart van de aandrijving zijn twee elektronisch gestuurde koppelingsgroepen op de achteras, die zowel voor de krachtverdeling tussen voor en achter en achteraan tussen links en rechts zorgen. Maximaal 70 procent van de trekkracht wordt naar de achteras gestuurd, waarvan tot 100 procent naar links of rechts kan. Zo wordt bijvoorbeeld bij het insturen preventief meer kracht naar het buitenste achterwiel gestuurd, waardoor het onderstuur wordt tegengegaan. Meer dan ooit geldt het adagium van Colin McRae: “If doubt, flat out!”

Ford Focus RS 12

Op de weg vertaalt dit gedrag zich in bijzonder precies sturen, waarbij je onmiddellijk aanvoelt waar de auto naartoe wil. Dat is met de neus naar de binnenkant van de bocht, wat door het meesturen van de achterkant wordt bevestigt. Het laat toe om probleemloos aan hoge snelheden de bochten aan elkaar te rijgen. Op het circuit van Valencia, kwam een andere dimensie aan het licht. Hier kon ik het me veroorloven om veel te snel de bocht in te duiken, waarbij het er gewoon op aankwam om tijdig de rechtervoet naar beneden te duwen om de auto mooi naar het einde van de bocht te sturen.

Ford Focus RS 12

In circuitmodus worden de elektronische hulpsystemen op waakstand gezet, waarbij de chauffeur even piloot kan worden. Nog plezanter wordt het wanneer voor de driftmodus wordt gekozen. Dan wordt bij het insturen consequent de maximale trekkracht naar het buitenste achterwiel gestuurd, om de achterkant te doen uitbreken, waardoor een mooi aanhoudbare drift kan worden ingezet. De trekkracht die op de voorwielen blijft, zorgt ervoor dat je op elk moment met behulp van het gaspedaal de neus opnieuw in de juiste richting kan zetten. Er is zelfs aan gedacht om de afstelling van het stuur en de ophanging bij het kiezen voor de driftmodus opnieuw iets lichter en zachter te zetten, zodat de auto gevoeliger wordt voor een lastwissel en minder inzet vraagt om te sturen.

Ford Focus RS 10

Het rijplezier dat in deze opmerkelijke auto wordt ervaren, zorgt ervoor dat je op de juiste wegen onmiddellijk vergeet dat je in een Ford Focus zit. Van binnenuit zijn de aerodynamische toevoegsels onzichtbaar en op de Recaro-sportstoelen met hun RS-kleurschema na, is het interieur misschien iets te goed herkenbaar als dat van een Focus. Met als prettig gevolg dat je de beschikking hebt over de SYNC 2-connectiviteit, maar tegelijk de indruk krijgt dat de werkplaats iets te gewoon is voor een sportwagen. De drie bijkomende metertjes op het dashboard veranderen hier niets aan. Zelfs de optionele RS Recaro-kuipstoelen brengen geen soelaas. Integendeel, voor mij veranderden ze niets aan het enige dat me een klein beetje stoorde, de hoge zit. Dan kies ik voor het comfort van de klassieke sportstoelen.

Ford Focus RS 13

Wat, mocht die twijfel toeslaan, wel troost brengt, is de prijs. De Ford Focus RS kost 39.300 euro. Akkoord, dat is een smak geld voor een Focus. Maar mocht je het nog niet hebben gemerkt, dit is geen gewone Ford Focus. Dit is een Ford Focus RS. Een buitengewone Focus. Wat zeg ik, een meer dan buitengewone sportwagen. Een ‘giant killer’!

TECHNISCHE FICHE
Type: Ford Focus RS
Motor: 4-in-lijn, benzine, 2.261 cc, 350 pk, 440-470 Nm
Acceleratie 0-100 km/u: 4,7 seconden
Topsnelheid: 266 km/u
Maten (lxbxh in mm): 4390x1823x1472
Gemiddeld normverbruik: 7,7 l/100 km
Uitstoot CO2: 175 g/km
Prijs: € 39.300
Tof: Het gevaarlijkste aan deze auto is dat je ogen van verbazing uit hun kassen kunnen vallen.
Maar: Een goede basisrijkunst blijft tot aanbeveling strekken.