Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Jaguar bouwt de XK-SS opnieuw

Jaguar XKSS 1956

Op 12 februari 1957 brak 's avonds brand uit in de Jaguar-fabriek aan Browns Lane in Coventry. Negen van de vijfentwintig geplande XK-SS-modellen gingen in de vlammen op. Na de brand kon de fabriek dankzij een goede samenwerking tussen de eigen mensen en de leveranciers snel opnieuw opstarten. Maar gezien de lauwe reacties op het model, werd besloten om de productie van de XK-SS stop te zetten. Van de zestien gebouwde auto's gingen er twaalf naar de Verenigde Staten, twee naar Canada, één naar Hong Kong en één bleef in Groot-Brittannië.

De XK-SS was de straatversie van de D-Type, die op dat moment al twee keer op rij de 24 uur van Le Mans had gewonnen. En later op het jaar de hattrick zou volmaken. De XK-SS onderscheidde zich van de racewagen door een voorruit, een vouwdak, een volwaardig dashboard, betere stoelen, bumpers en een imperiaal. De XK-SS was er vooral op vraag van de Amerikaanse invoerder gekomen en de Britten zagen in de auto de manier om van de onverkochte D-Types af te geraken.

Toch was de XK-SS niet de superbolide die zijn afkomst doet vermoeden. Testrijder Norman Dewis somde na zijn werk een hele waslijst tekortkomingen op. Dewis merkte op de eerste plaats op dat in- en uitstappen met het dak dicht zelfs voor een slangenmens een hele klus zou zijn. Wat de gestalte van de intussen 95-jarige Dewis kennende, zeer veelzeggend is. Verder merkte de testrijder op dat er nauwelijks ruimte was voor een passagier. De D-Type was als racewagen immers ontworpen om alleen aan de coureur plaats te bieden en omdat er geen structurele veranderingen aan de auto waren aangebracht, was er links in de XK-SS nauwelijks beenruimte. Misschien gelukkig maar, want omdat de uitlaat onder de passagierskant passeerde zou de onfortuinlijke medereiziger na een rit geheid op de blaren moeten zitten.

Jaguar XKSS 1956

Dat de XK-SS eerder een schot langs de roos was, bewijst het geringe succes van de auto in de autosport. Het was immers de bedoeling van de Amerikaanse invoerder om de auto te laten homologeren in de Production Sports Car Class van de Sports Car Club of America. Dat gebeurde ook, maar de straatsportwagen kon nooit aan het succes van zijn donorauto tippen. Bovendien merkte de invoerder al snel dat de XK-SS in het vaarwater van de XK 150 dreigde te komen.

Vooral zijn exclusiviteit en het feit dat Steve McQueen er eentje had, maakten van de XK-SS een veelgezochte classic. De auto van de acteur, die vandaag in een museum staat, zou 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) waard zijn. Voor andere exemplaren zou je, afhankelijk van de bron, van 1,5 tot 7,4 miljoen euro kunnen vangen. En dat voor een auto die in 1957 6.900 dollar kostte, wat nu overeen komt met 130.000 dollar (116.000 euro).

Jaguar XKSS 1956

Zo bekeken zijn de negen nieuwe XK-SS'en die Jaguar Classic gaat bouwen aan een prijs van meer dan 1 miljoen pond (1,26 miljoen euro) per stuk nog een koopje.