Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Kris Wauters : soms mag het ook stil zijn in de auto

Kris Wauters

Sinds autorijden en cocooning in één zin worden uitgesproken, zit er meer muziek in een auto dan een gewone sterveling zou kunnen vermoeden. Topmerken werken vanaf de ontwikkeling van een nieuw model samen om er een rijdende muziekstudio van te maken. Audi met Bang & Olufsen, BMW met Harman/Kardon, Jaguar met Meridian, Lexus met Mark Levinson, Maserati met Bowers & Wilkins en Mercedes met Burmeister, om er maar enkele te noemen. En kwaliteit wordt betaald. Zo is het High-End 3D-Surround-Soundsystem van Burmester op de Mercedes S-Klasse een optie van 7.899 euro. Maar, zo vertelde een medewerker van Burmester, wanneer je in je huiskamer dezelfde klankkwaliteit wil als in de auto, betaal je al gauw meer dan 30.000 euro. Zo bekeken is de auto de ideale plaats om optimaal van muziek te genieten.

Kris Wauters : “De auto is een zeer goede plaats om muziek te beluisteren. Voor mij zelfs de meest aangewezen plaats. Ik zit vaak in de auto en rijd heel veel lange afstanden. Ideaal om nieuwe dingen voor het eerst te beluisteren. Bovendien is naar muziek luisteren een probaat middel tegen te snel rijden. Ik ben een geluidsfreak en kan het niet verdragen dat het geluid van de auto de muziek overstemt. Zet mij dus niet in een rammelkar met kleine luidsprekertjes.”

Aan welke vereisten moet een geluidsinstallatie in jouw auto voldoen?

Kris Wauters : “Ik kies mijn auto niet in functie van de muziekinstallatie. Ik ben al jaren een BMW-rijder omdat de auto’s mij aanspreken. Wat ik wel doe, is voor de duurst mogelijke geluidsinstallatie kiezen die BMW aanbiedt. Omdat ik weet dat ik dan echt wel een topinstallatie heb, waarvoor specialisten hebben berekend waar de speakers precies moeten staan om een optimale geluidskwaliteit te hebben.”

Ben je, wanneer je een nieuwe auto gekocht hebt, lang bezig met het afstellen van de muziekinstallatie?

Kris Wauters : “Helemaal niet. Het is een kenmerk van een goede muziekinstallatie dat je de muziek meteen hoort zoals het bedoeld is. Wat me opvalt is dat bij een stilstaande auto de lage en sub-lage tonen de bovenhand hebben. Om bij 110 tot 120 km/u perfect te klinken. Aan die snelheden neutraliseren die tonen het rolgeluid van de banden en geniet ik van perfect geluid. Dat wil zeggen dat de muziek klinkt zoals het door de muzikant is bedoeld. Als muzikant zit je maanden te werken om alle frequenties op een album perfect in evenwicht te hebben. Dat de frequenties van de gitaren niet in de weg zitten van die van de piano en dat soort belangrijke details. Dat wil ik dus ook horen.”

Kris Wauters

Hoe beoordeel je een muziekinstallatie en hoe pas je het geluid aan je oor aan?

Kris Wauters : “Ik zet muziek op die ik goed ken en waarvan ik weet hoe ik ze wil horen. Niet volle bak, maar met het volume ergens halfweg en aan een snelheid van 110 tot 120 km/u. Wat ik meestal doe is wat sub-lage tonen wegnemen en rond 250 tot 300 Hertz iets bijgeven, omdat daar zeer veel energie zit. En ja, er is een verschil tussen verschillende muziekinstallaties, die elk een eigen karakter hebben. Zo klinkt Burmeister zachter in de hoge tonen en Harman/Kardon zachter in de lage tonen.”

Heb je een voorkeur voor bepaalde muziek in de auto?

Kris Wauters : “Ik luister naar alles. Heel vaak staat de radio aan, meestal om de actualiteit te volgen. En ik heb een iPod die boordevol muziek staat. Ik heb nog één van die eerste, dikke iPod’s die perfect werkt. Die staat meestal op shuffle, waardoor een nummer dat ik al lang niet meer heb gehoord me soms aangenaam verrast. Wat ik in de auto probeer te vermijden, is trage, symfonische muziek. Doe mij maar funk. Een ultieme ‘drivers song’ heb ik niet, maar Michael Jackson klinkt echt geweldig in de auto.”

Mag het ook stil zijn in de auto?

Kris Wauters : “Absoluut! Wanneer ik terugkeer na een concert gaat de muziek in de auto uit. Dan doet stilte deugd. Tenzij ik moe word. Dan gaat er een goeie funkplaat op en brul ik mee. Ja, ik zing vaak in de auto. Het is me ooit overkomen dat ik, ik was goed op tijd vertrokken, rustig naar zee reed met de snelheidsregelaar op 110 km/u en uit volle borst aan het meezingen was, tot ik plots merkte dat er al een tijdje een auto naast me reed. De twee inzittenden hadden me herkend en waren me lachend aan het volgen.”

Krijg je tijdens het autorijden ook inspiratie voor nieuwe Clouseau-songs?

Kris Wauters : “Alleen wanneer het stil is. Dan kan ik zitten mijmeren over alles wat me bezig houdt. En gebeurt het wel eens dat ik een inval krijg, die ik meteen op mijn iPhone zet. En in de aanloop naar een nieuwe cd is de auto de perfecte plek om de nummers te beluisteren, een selectie te maken en te horen welke nummers het best na elkaar passen. Voor Clouseau Danst hadden we ongeveer 24 nummers geschreven, waarvan er 12 de cd hebben gehaald. Het proces van ‘kill your darlings’. En dat lukt zeer goed in de auto. Luisteren welke songs het best passen, welke te veel op een andere lijken, dat soort dingen.”

En de muziek van de motor?

Kris Wauters : “De max was de V10-motor van de BMW M5. Vandaag rijd ik met een BMW M550d. En hoewel ik een hekel heb aan de klank van een dieselmotor bij koudstart, kan hij me opgewarmd wel bekoren. Ik weet wel dat het dan geen natuurlijk geluid is. Maar een diesel die klinkt als een V8, het heeft toch iets.”