Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Mazda RX-Vision vanuit het oog van de designer

Mazda RX-Vision 3
Mazda RX-7 Vision 5

De RX Vision doet dromen van een nieuwe Mazda RX7. Dromen, want in de directiekamers is het laatste, voor de fans verlossende woord over een nieuwe sportwagen met de inmiddels legendarische rotormotor nog niet gezegd.

Ukio Maeda is niet alleen handig met het potlood, hij is ook een verdienstelijk racer.  — by Julien Mahiels
Ukio Maeda is niet alleen handig met het potlood, hij is ook een verdienstelijk racer.  — by Julien Mahiels

Wel geweten is dat de RX-7 designdirecteur Ukio Maeda nauw aan het hart ligt. De eerste, in 1978 voorgestelde RX-7 werd getekend door zijn vader Matasaburo. Maar wanneer we Maeda junior naar de reactie van zijn vader op zijn werk vragen, glimlacht hij veelbetekenend. “Wanneer mijn vader en ik over design praten, zijn we het meestal oneens met elkaar. Hij is veel rationeler en prefereert een technisch ontwerp. Ik wil meer ziel in het design.”

Toch was het een cadeau van zijn vader dat de jonge Maeda inspireerde. Een door Enzo Mari ontworpen papiermes toonde hem dat iets wat op zich een zielloos stuk metaal is, door een subtiele twist dynamisch en sensueel wordt. Of hoe dode materie in beweging wordt gezet. Wat precies de essentie is van het door Maeda junior geïntroduceerde Kodo-design. Al zouden we de auto nooit dode materie noemen.

Mazda RX-Vision 7
Mazda RX-Vision 6

“De RX Vision heeft de proporties van een klassieke sportwagen”, begint Maeda het verhaal van zijn auto. “Dat wil zeggen een zo ver mogelijk naar achter geschoven cabine en een lange motorkap. Waarbij we een beetje overdreven hebben. Omwille van het design is de neus 10 centimeter langer dan technisch nodig is. De lage lijn van de motorkap is er dankzij de compacte rotarymotor, die 25 centimeter lager is dan een klassieke viercilinder.”

Mazda RX-Vision 5
Mazda RX-Vision 8
Mazda RX-Vision 9

“De meeste moderne sportwagens zien eruit alsof ze in blokken zijn opgebouwd. Dat wilden we niet en kozen voor een eenvoudige, elegante lijn. We hebben met opzet de klassieke designkneepjes vermeden. Het was al te gemakkelijk geweest om het design te accentueren met extra spanningslijnen. De vormen van de RX Vision worden op een natuurlijke manier geaccentueerd, zoals met de sensuele rondingen van de achterste spatborden. Zowel de voor- als de achterkant zijn een eerbetoon aan de laatste Mazda RX-7. Een fusie tussen hedendaags design en tradities.”

“Een overdaad aan spoilers en vleugels is niet nodig. Het koetswerk bepaalt de aerodynamische efficiëntie van een auto voor 30 procent. 70 procent van het werk gebeurt aan de luchtstroom onder de auto en in de wielkasten.”

Mazda RX-Vision 4

“Het interieur is met opzet functioneel gehouden. We hebben de overdaad aan schermpjes en bedieningsorganen gemeden omdat we een zuivere drivers car in gedachten hebben. Daarom is hij ook handgeschakeld.”

Maeda-san wil zich nog niet uitspreken over de toekomst van de RX Vision. Maar laat er geen twijfel over bestaan dat de conceptauto de volgende stap in de evolutie van zijn Kodo-design inluidt.

De eerste RX-7 kwam uit de pen van Matasaburo Maeda, de vader van de huidige designer.
De eerste RX-7 kwam uit de pen van Matasaburo Maeda, de vader van de huidige designer.
Mazda RX-7 vierde generatie