Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

MERCEDES AMG GT-S

  • Een echte rivaal voor de Porsche 911?
  • Geen vleugeldeuren meer
  • Goedkopere GT-versie op komst

De GT is de tweede sportwagen die uit de AMG-fabriek in Affalterbach rolt. De eerste was de SLS, die met de vleugeldeuren, waarvan de productie het voorbije jaar werd stopgezet. Met de SLS ging ook de haast iconische 6,3 liter grote V8-motor met pensioen; een motor waarvan alleen al het geluid een rilling over je ruggengraat deed lopen. Zijn opvolger, een 3.982 cc grote V8 met twee turbo’s, houdt zich bij lage belasting verrassend stil om eens op tempo toch voor een passende soundtrack te zorgen. Het opmerkelijke aan de nieuwe AMG-motor is de plaatsing van de turbo’s, die niet als twee aanhangsels langs de motor hangen, maar samenhokken in de V-vorm die de twee cilinderbanken maken. Of beter gezegd, de V die de twee samengevoegde, van de AMG A-Klasse afkomstige viercilindermotoren vormen. Specialisten noemen dit een Hot Inside V die een aantal voordelen biedt. De motor is compacter, waardoor hij dieper in het chassis kan worden gelegd. En de originele positie van de turbo’s bevordert de reactiesnelheid van de motor en zorgt voor lagere emissies, één van de redenen waarom AMG de atmosferische motoren in het museum heeft geparkeerd en opteert voor turbomotoren. Om je een idee te geven, de 510 pk sterke motor in de GT S (er is ook een 462 pk sterke GT) blaast volgens de officiële normen gemiddeld 9,4 l/100 km door de pijp, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 219 g/km. De SLS scoorde 13,2 l/100 km en 308 g/km. Al is het niet zeker dat één GT-koper hiervan wakker zal liggen. Dat elke motor volgens het bij AMG gehanteerde principe one man, one engine door één hooggespecialiseerde monteur in elkaar wordt gestoken is belangrijkere informatie. Een monteur die na het werk zijn handtekening op het motorblok achterlaat. Zo weet je wie je, mocht er iets misgaan, achteraf moet aanspreken.

Mercedes-AMG GT, exterior, designo iridium silver magno

De AMG GT is een klassieke sportwagen die het zonder exotische snufjes zoals de voor de SLS zo karakteristieke vleugeldeuren moet stellen. Dat maakt hem echter niet minder indrukwekkend. De GT dankt zijn schoonheid niet alleen aan zijn adembenemende lijnen. Qua proporties is hij volgens het boekje gebouwd met een in het oog springende lange motorkap en een cockpit die op de achterwielen lijkt te rusten. En zoals het een echte sportwagen betaamt, zit het koetswerk rond de mechaniek zoals een nat T-shirt rond een fotomodel. Er zit met andere woorden geen figuurlijk onsje vet aan de AMG GT, maar ook letterlijk is er alles aangedaan om het gewicht binnen de perken te houden. Het rond een aluminium spaceframe opgebouwd koetswerk weegt amper 231 kilogram. Opdracht geslaagd heet zoiets, want in het lastenboek stond maximale sterkte, laag gewicht, laag zwaartepunt en optimale gewichtsverdeling in vette letters geschreven.

Mercedes-AMG GT, exterior, designo iridium silver magno

Het spreekt voor zich dat AMG hierbij gul heeft geput uit de door de jaren heen opgebouwde race-ervaring. Om het zwaartepunt laag te houden werd niet alleen de oplossing met de turbo’s bedacht, door te kiezen voor een zogenaamd droog carter werd de motor nog compacter en kon hij nog lager in het chassis gelogeerd worden. Een bijkomend voordeel van deze smeertechniek is, dat de olie ook bij intensief gebruik op de racebaan optimaal door de motor wordt verspreid. En om voor- en achterkant in evenwicht te brengen, werd de gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling volgens het transaxleprincipe tussen de achterwielen te hangen. Voor de remkracht zorgen vier remmen uit composietmateriaal. En de afstelling van de ophanging, de reactiesnelheid van motor en versnellingsbak en de bemoeizucht van het ESP kunnen naar wens worden ingesteld. Wat ook een voorwaarde is om een optimaal compromis tussen sportiviteit en dagelijkse bruikbaarheid te kunnen aanbieden.

Mercedes-AMG GT, exterior, fire opal

In het volledig rond de chauffeur opgebouwde interieur, schuiven de benen onder een klassiek uitziend dashboard. Het instrumentenbord heeft een op het eerste gezicht traditioneel uitziende lay-out met twee grote ronde klokken, waarin echter meer af te lezen is dan de snelheid en het toerental zoals dat vroeger het geval was. Bij het instappen word je zelfs welkom geheten door een geanimeerde versie van de GT op het TFT-scherm. Een leuk detail is de vormgeving van de zogenaamde AMG Drive Unit, de verzameling afstelknoppen voor de ophanging, de motor en de elektronische hulpsystemen die in de vorm van het V8-patroon zijn opgesteld. Met daaronder ook de belangrijkste aller knoppen, de startknop die rood oplicht. Wat luxe en comfort betreft heeft Mercedes, ook al is dit een volbloed sportwagen, een reputatie op te houden. Daarom wordt de chauffeur extra verwend met de mooiste materialen en een piekfijne afwerking. En vooral, voor de chauffeur zit de auto als een maatpak. Waar je het dan ook moet mee doen, want in tegenstelling tot de geviseerde Porsche 911, heeft de AMG GT geen achterbank. In de koffer is net genoeg plaats voor bagage voor een weekend met z’n twee. Of voor de obligate golftas.

Mercedes-AMG GT, interior: Exclusive nappa leather black / DINAMICA Exclusive microfibre black

De Mercedes AMG GT mag zijn twee inzittenden dan wel met het verwachte comfort verwennen en zodoende perfect bruikbaar zijn voor dagelijkse verplaatsingen, niet eens zo heel diep in zijn binnenste is hij een volbloed sportwagen, helemaal klaar voor het zware werk. Dat merk je al vanaf de weg zich in kronkels trekt, maar de auto echt naar waarde schatten doe je best op de racebaan. In dit geval Laguna Seca, het uitdagende circuit in de buurt van het Californische Monterrey, op een steenworp van Pebble Beach, waar elk jaar in augustus het bekendste concours d’élégance van de autokalender wordt georganiseerd. Een circuit dat beroemd is om die ene bocht; de Corkscrew, een naam die in één adem wordt uitgesproken met onze eigenste Raidillon, de scherprechter van Francorchamps. Onder begeleiding van Bernd Schneider gaan we de kletsnatte baan op. “Het is niet aan te raden om de auto in racemodus te zetten. Ik kies zelf voor Sport+, wat op de kletsnatte baan het beste compromis is om snel te gaan”, raadt de coureur aan. Schneider is de meest succesvolle racer uit de DTM-geschiedenis, die spreek je maar beter niet tegen. “Maar natuurlijk staat het vrij om alle mogelijkheden uit te testen”, grijnst hij voor hij in de pacecar stapt. Het voordeel van een kerel als Schneider is, dat hij niet alleen meer dan behoorlijk aan een stuur kan draaien, hij hoopt van zijn volgers hetzelfde. Hij legt er meteen de pees op, ondertussen via de radio verwittigend om de ideale lijn even te vergeten en de bochten aan de buitenkant te ronden, daar waar de piste het minst glad is. Wat zeer relatief is, want vanaf de eerste bocht maakt de achterkant duidelijk dat hij maar wat graag de voorkant wil inhalen. Alle zintuigen gaan meteen op scherp.

Mercedes-AMG GT, exterior, fire opal

In het kletsnatte kielzog van de snelle gids gaat het richting Corkscrew. Na enkele delicate bochten, waarin het er op aankomt om zo weinig mogelijk snelheid te verliezen, gaat het bergop rechtdoor. Richting wolken, zo lijkt het vandaag. En dan, zonder enige voorafgaande verwittiging is hij daar, de kurkentrekker. Dat betekent zwaar in de remmen, Kalm insturen naar links en de auto bijna letterlijk laten vallen in de rechtse die volgt. Toegegeven, het kriebelt in het buikje, maar echt moeilijk is hij niet. De bochtencombinaties die volgen zijn veel opwindender, zeker in deze omstandigheden, waarin de eerder zo meegaande Mercedes zich ontpopt als een brutaal beest. Toch wanneer de achterwielen beslissen dat het genoeg geweest is en de achterkant venijnig uitbreekt. Waarop de op slaapstand wakende stabiliteitscontrole toch even ingrijpt. En toch geeft de auto voldoende vertrouwen om de volgende stap te zetten: de plezierknop in racemodus zetten, waardoor je helemaal op jezelf bent aangewezen. Gelukkig blijft de auto volgzamer dan verwacht. Uitdagend, treiterend maar toch goed controleerbaar. Indrukwekkend. De auto, want die kurkentrekker is op de keper beschouwd een chicane met een ego.

Mercedes-AMG GT, exterior, fire opal

Technische fiche …
Type: Mercedes AMG GT-S
Motor: V8, benzine met turbo, 3.982 cc, 510 pk, 650 Nm
Acceleratie 0-100 km/u: 3,8 seconden
Topsnelheid: 310 km/u
Gemiddeld normverbruik: 9,4 l/100 km
Uitstoot CO2: 219 g/km
Afmetingen (LxBxH):
Gewicht (kg):
Prijs: € 138.303,-
Basisprijs: € 119.064
Tof: Geeft de indruk dat zelfs de bomma er mee kan rijden.
Maar: Kan in extreme omstandigheden venijnig uithalen.

PRESTIGELABEL: 7/10

mercedes-benz.be