Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Mercedes C-Klasse Cabrio ... de test

Mercedes C63 S Cabrio

Rauw

Geen betere manier om de dag te beginnen dan met het rauwe, langgerekte gebulder van een lekkere V8-motor, in dit geval de 4-liter V8-biturbo, die zich intussen over het hele AMG-gamma heeft verspreid, inclusief de AMG GT. Karakteristiek voor deze motor is de plaatsing van de twee turbo’s, die zich in de V-vorm van de motor bevinden. En omdat je nooit teveel pk’s onder de voet kan hebben, kies ik voor de C63 S. Die heeft 510 pk, terwijl de C63 het met 476 moet stellen.

De AMG C63 valt op. En niet alleen door het V8-biturbologo in wat op de voorste spatborden een luchtuitlaat doet vermoeden. Maar zijn stoere uiterlijk is ook functioneel. Om de V8-motor te kunnen herbergen en om de spoorbreedte zowel voor- als achteraan te kunnen vergroten, werden de voor- en de achterzijde hertekend. Zo wordt de C63 vooraan en achteraan respectievelijk 64 en 66 millimeter breder dan het standaardmodel. En de 60 millimeter langere motorkap valt op door twee kenmerkende ribben, die het dynamische karakter van de auto onderstrepen.

De voorspoiler heeft een voor dit model typische vormgeving, die zorgt voor een optimale geleiding van de rijwind. De onderaan de schildbumper ingebouwde splitter vermindert de opwaartse kracht op de vooras, terwijl de karakteristieke A-wing ook dienst doet als deflector voor de drie luchtmonden. Achteraan eist de diffusor alle aandacht, terwijl een messcherpe spoilerlip op de achterklep voor extra neerwaartse druk zorgt.

Mercedes C63 S Cabrio
Mercedes C63 S cabrio
Mercedes C63 S Cabrio

Ook het interieur werd met de AMG-toverstaf beroerd, wat vooral aan de sportievere afwerking te zien is. Zoals de specifieke wijzerplaten in carbon met een kilometerteller die doortelt tot 320 km/u. En aan de aan dit model voorbehouden sportstoelen, die naar wens kunnen worden vervangen door Performance-stoelen, die het lichaam nog beter omhelzen en de zitpositie verlagen. Tenslotte heeft de C63 een aantal specifieke bedieningsknoppen, waaronder die van het Performance-uitlaatsysteem met klepsturing, dat wel op de optielijst staat. En in mijn geval een vaak gebruikte optie is.

Wat de combinatie van 510 pk en achterwielaandrijving in deze toch wel meer dan 1.900 kilogram zware cabriolet betekent, kom ik al snel te weten. Wanneer ik op de licht vochtige autosnelweg aan 120 km/u het gaspedaal vloer, breekt de achterkant brutaal uit. Een snelle correctie brengt de bolide meteen terug op het rechte pad, maar ik ben gewaarschuwd. Ondanks alle rijhulpsystemen kan deze Mercedes venijnig bijten. Alsof de auto er wil voor waarschuwen dat het ESP sportiever instellen op de openbare weg geen goed idee is.

Ik hou wel van deze hondsbrutale motor, die zich met luide stem de toeren laat injagen. Maar niet in deze auto. In de berline ja, in de coupé zeker, maar in de cabriolet past een iets beschaafdere krachtbron. Wat niet betekent dat ik niet met volle teugen geniet van het rijplezier dat deze toch tegen de twee ton aanschurkende bolide biedt. Lichtvoetig kan ik hem helaas niet noemen, maar wie van een viriele rijstijl houdt, kan zijn hartje ophalen achter het perfect in de handen vallende sportstuur. De C63 S wil kordaat de bocht ingestuurd worden, om vervolgens zo snel mogelijk opnieuw vooruit te schieten. Wat om een goed uitgebalanceerde rechtervoet vraagt. Maar door zijn hoge gewicht maakt hij toch vooral indruk door zijn beresterke, luid brullende motor.

Mercedes C63 S Cabrio
Mercedes C63 S Cabrio
Mercedes C63 S Cabrio

Hees

De 250d met zijn 204 pk sterke viercilinder turbodiesel is misschien de verstandigere keuze, zeker voor wie in alle comfort en met een laag verbruik kilometers wil vreten. En er vooral een rustiger tempo wil op nahouden. Deze gedempt klinkende motor, die ook nog eens uitpakt met een trekkracht van 500 Nm, pocht met een normverbruik van 4,6 l/100 km en een CO2-uitstoot van 121 g/km. Maar het feit dat ik het hier vooral bij cijfers houdt, doet misschien al iets vermoeden.

Teder

Niet dat ik er enige verdienste aan heb, maar ik heb de beste voor het laatst gehouden. Voor mij is de C43 4-Matic de beste keuze. Al vanaf de eerste kilometers ben ik gecharmeerd door het subtiele gezang van de 3-liter V6-benzinemotor met zijn 367 pk. Precies het geluid dat ik een in cabriolet van dit pluimage wil horen. Niet oorverdovend, maar discreet opzwepend.

Mercedes C43 Cabrio

Maar er is gelukkig meer. De V6-biturbo werkt haast perfect samen met de G-Tronic 9-trapsautomaat en de door AMG afgestelde 4-Matic-vierwielaandrijving zorgt voor een in alle omstandigheden optimale tractie. Misschien niet extreem sportief, maar wel bijzonder efficiënt.

Het rijgedrag van de 1,9 ton wegende cabriolet is echter zo onderhoudend en probleemloos, dat ik me er al snel op betrap dat ik veel sneller door de bochten snijd dan mijn gevoel me ingeeft. Met de C63 S leek het een langgerekt gevecht met een dier dat de wil van de meester wil opgelegd krijgen. De C43 4-Matic is veel meegaander. Misschien iets minder opwindend, maar veel evenwichtiger. Wat van deze versie meer maakt dan een minder krachtige AMG-versie. Beide AMG-modellen hebben hun eigen karakter. En in de cabriolet spreekt dat van de C43 me meer aan. Dat deze ‘beschaafdere’ AMG 4,8 seconden nodig heeft om van 0 naar 100 te spurten, terwijl de C63 S de klus klaart in 4,1 seconden, is totaal bijkomstig. Met de wetenschap dat de prima afgestelde vierwielaandrijving dan een voordeel zou betekenen, denk ik bijna wacht maar tot het regent. Maar dat is nu wat je in een cabriolet net niet wil. Ook al kan de kap rijdend tot een snelheid van 50 km/u in 20 seconden geopend of gesloten worden.

Mercedes C-Klasse Cabrio C43
Mercedes C43 Cabrio
Mercedes C-Klasse Cabrio C43
Mercedes C43 Cabrio
Mercedes C43 Cabrio