Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Michel Vaillant slaat terug

Michel Vaillant Renaissance

In 2012 startte het 'nieuwe seizoen' van Michel Vaillant met een eerste album dat de veelzeggende titel 'In de naam van de zoon' droeg. Veel fans van het eerste uur vroegen zich af waarom. Was Philippe Graton de vorige Michel Vaillant beu? “Als stripheld was Michel Vaillant, ook al is hij een held van een andere generatie, nog niet aan zijn pensioen toe. Ik was wel uitgekeken op de sleur waarin hij verzeild was geraakt. Qua verhaallijn zaten we in een soort dwangbuis, wat maakte dat ik nooit tevreden was over het resultaat. De laatste albums waren wel goed, maar ze waren niet van topkwaliteit. En Michel Vaillant verdient topkwaliteit. Daarom besloot ik om er na het zeventigste album een punt achter te zetten en me te bezinnen over de toekomst van de schepping van mijn vader.”

Graton Junior wist zeer goed wat hem stoorde bij de 'oude' Michel Vaillant. “Het was de hele context die kraakte. Michel is de zoon van autoconstructeur Henri Vaillant en samen met zijn broer en technisch genie Jean-Pierre winnen ze alle wedstrijden waaraan Vaillante deelneemt. Een kleine constructeur, een familiebedrijf dat de 24 uur van Le Mans wint, wereldkampioen Formule 1 wordt, opnieuw Le Mans wint en nog maar eens wereldkampioen wordt … Dat soort geromantiseerde helden doet het vandaag niet meer. Bovendien was elk gevoel voor realiteit zoek. In tijden waarin grote Franse constructeurs als Citroën, Peugeot en Renault vechten om hun hoofd boven water te houden en daarbij op sportief gebied de tering naar de nering moeten zetten, is er een kleine Franse constructeur die immuun lijkt tegen de economische realiteit. Dat is ongeloofwaardig, terwijl geloofwaardigheid precies één van de sterktes van Michel Vaillant is.”

Die geloofwaardigheid is te danken aan de werkwijze van Jean Graton. “Mijn vader heeft zich altijd goed gedocumenteerd. Door de jaren heen heeft hij uitstekende relaties aangeknoopt met coureurs, mecaniciens, teambazen, sponsors, journalisten, kortom met iedereen in de auto- en de autosportwereld. Zo werden hem vaak 'geheimen' toevertrouwd, die hij op een 'onschadelijke' manier in zijn verhalen kon verwerken, waardoor die geloofwaardig werden. Want wanneer iemand die dag en nacht met autosport bezig is, tijdens het lezen van Michel Vaillant de realiteit achter de fictie herkent of zelfs iets bijleert, dan ben je goed bezig. Een voorbeeld van vroeger? In 'De Strijd van de Samoerai' gaat Michel Vaillant in de clinch met een Japanse rivaal met een Lotus-Honda. Een fictieve combinatie, maar in het echte leven stond Honda op dat moment klaar om in de Formule 1 te stappen en had het Lotus-baas Colin Chapman in het grootste geheim een motor aangeboden. Chapman had dat aanbod afgeslagen, maar mijn vader maakte dankbaar gebruik van de geruchten die hij had opgevangen. Maar het zit hem ook in de details, waardoor de lezer die bijvoorbeeld op een bepaalde plaats is geweest, die ook herkent.”

Philippe Graton

De nieuwe Michel Vaillant schikt zich niet alleen naar de economische realiteit, ppk de personages zijn realistischer getekend. Meer dan vroeger krijg je de indruk met mensen van vlees en bloed te maken te hebben. “Het profileren van de hoofdrolspelers en het uitdiepen van hun karakters was één van mijn prioriteiten. Mijn favoriete Michel Vaillant-album was niet toevallig 'De Terugkeer van Steve Warson', waarin vooral het karakter van Michel scherper wordt getekend. De held gaat twijfelen, heeft er op een bepaald moment genoeg van, maar trekt zich toch weer op aan wat voor hem het belangrijkst is, vriendschap. Karaktertrekken die de nieuwe Michel Vaillant ook heeft.”

In het 'Nieuwe Seizoen' is Michel Vaillant al zwaar op de proef gesteld, met een voorlopig 'hoogtepunt' in het vierde album uit de reeks, Crash. In een poging om aartsrivaal Leader over te nemen, is Jean-Pierre Vaillant de verliezer. Hij ziet hoe het levenswerk van de familie Vaillant hen op slinkse wijze door een meedogenloze zakenman wordt afgepakt, wat leidt tot een wanhoopsdaad.

In Renaissance zien we hoe de familie Vaillant wat hen nog resteert terug oppakt en terugslaat. Dit in het decor van de ePrix van Parijs. Want Philippe Graton heeft een zwak voor de elektrische auto, of beter gezegd de evolutie van de auto en de autosport. “Je kan zitten klagen dat de auto-industrie in crisis is, maar we beleven wel een ongemeen boeiende tijd waarin de auto opnieuw wordt uitgevonden. We zitten opnieuw in een tijdperk van pioniers, van technische genieën als Colin Chapman : dwarsdenkers en dromers op zoek naar de auto van morgen. Een zoektocht waarin ook Vaillante een rol zal spelen.”

Het vijfde album uit de reeks 'Nieuw Seizoen' heet Renaissance en is voorlopig alleen in het Frans te koop. De prijs bedraagt 15,50 euro. EAN : 978-2-8001-6418-2.