Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Porsche Boxster S : minder geblaat, meer wol!

Porsche 718 Boxster en Boxster S
Porsche 718 Boxster S
Porsche 718 Boxster S

Porsche vervangt de atmosferische zescilinder door een viercilinder met turbo! Het bericht was nog maar net verspreid of een tsunami aan reacties overspoelde de social media. Help! Zijn ze gek geworden? Ik koop nooit nog een Porsche! Waar is de hoogste toren? Het is maar een kleine bloemlezing, waarbij fatsoen het selectiecriterium was. Hetzelfde hoorde ik van collega’s, die al eerder met de nieuwe Boxster reden. Verschoning, vandaag is het 718 Boxster. Ze misten het karakter van de zescilinder, het geluid.

Ik zou liegen mocht ik zeggen dat het geluid me koud laat. De sound van de atmosferische zescilinder is uniek, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar ik behoor tot de generatie die de uitvaart van de carburator heeft meegemaakt. Ah, dat heerlijke geluid van die miniatuurgasfabriekjes die gulzig slurpend benzine en lucht mengden. Ja, dat maakt me nostalgisch, ook al heb ik vaak gevloekt wanneer die rotdingen weer eens ontregeld waren. En ooit al eens geprobeerd om een warmgereden Talbot Samba Rallye opnieuw te starten? Een avontuur! Maar, ik heb het overleefd. Net zoals ik het in de maag splitsen van de katalysator heb overleefd. Dat was pas een aanslag op het rijplezier! Tijdens het opzoekwerk voor een artikel over Alpine, vond ik dat de A610 met katalysator zijn vermogen van 200 naar 185 pk zag kukelen. Daarom noemden we in die tijd auto’s met een katalysator consequent gekatstreerd. Maar zoals gezegd, ik heb het overleefd. En met mij veel anderen.

Waar ik me wel groen met gele stippen aan erger, is het hele verhaal dat Porsche heeft opgedist om de overgang van 6 naar 4 wat makkelijker verteerbaar te maken. Akkoord, het leverde een schitterend filmpje op, maar beste liefhebbers, de 718 is niet terug! Alsof de boodschap we hebben een viercilinder gemaakt omdat het van moetens is, maar we hebben er wel voor gezorgd dat de Boxster beter rijdt dan ooit niet volstaat. Ik stel daarom voor om de auto vanaf nu opnieuw gewoon Boxster te noemen. Omwille van het goede fatsoen, tenminste dat vermoed ik, biedt Porsche trouwens de mogelijkheid om de typebenaming achteraan weg te laten. Gratis zelfs. Let er dan wel op dat je alles laat verwijderen, anders eindig je met 718 op de steven.

Maar laat dit de pret vooral niet drukken. Akkoord, het was even wennen aan het geluid dat er niet meer was. Maar waar en wanneer ik de sound van de zescilinder het meest heb gemist, is op de plaatsen en de momenten dat er niet echt kon gereden worden. Bij het stilstaan voor een verkeerslicht, waar het sympathieke geroffel me in de sfeer hield om er nadien weer volop tegenaan te gaan. Nu zorgt het stop/startsysteem er voor dat er niets meer te horen is. Hé, een voordeel! Of bij het meerollen in druk verkeer, waar ik troost vond in het geluid. Die troost mis ik. Maar voor het overige …

Want wat er in de plaats komt is niet mis. Even ter herinnering. De flat six-motoren van 2,7 en 3,4 liter leverden respectievelijk 265 en 315 pk. De nieuwe drukgevoede 2-liter 300 pk en de eveneens door een turbo aangevuurde 2,5-liter 350 pk. En voor de cijferliefhebbers dit : met 91 millimeter heeft de 2-liter dezelfde boring als de 3,4-liter zescilinder, terwijl de boring van de 2,5-liter (102 millimeter) overeenkomt met die van de 3,8-liter flat six. Bovendien pakken beide motoren ook nog eens uit met extra trekkracht. De 718 Boxster krijgt 100 Nm extra, de 718 Boxster S 60 Nm, wat hun totale koppel op respectievelijk op 380 en 420 Nm brengt. Met andere woorden, de Boxster verliest twee cilinders, maar geeft wel veel meer in de plaats. Helaas ook iets meer gewicht, want door de randapparatuur zoals de turbo en de laadluchtkoeler is de auto 15 kilogram aangekomen.

Porsche 718 Boxster S
Porsche 718 Boxster S
Porsche 718 Boxster S
Porsche 718 Boxster S

Het is dus zaak om met de Boxster S zo snel mogelijk de juiste wegen te bereiken. Daar waar de aandacht voor het geluid plaatsmaakt voor de concentratie om de auto perfect door de bochten te sturen. Bij de aanloop maakte ik me nog wel even de bedenking dat de nieuwe motor wel zijn best doet om lekker vettig te klinken, maar tevergeefs. Wat ik vooral hoor is een gekunstelde soundtrack. Gelukkig is er de wetenschap dat de Boxster veel sneller is dan zijn voorganger. En zelfs sneller dat de nieuwe 911 Carrera. In deze oefening kan je gebruik maken van de Sport Response-knop, die rechts onderaan het stuurwiel zit. Eén duw en gedurende twintig seconden werken de motor en de transmissie optimaal samen om het onderste uit de kan te halen. Neen, je komt hier niets tekort.

Nog indrukwekkender dan de prestaties van de Boxster S is zijn weggedrag. De manier waarop deze sportwagen de bochten aan elkaar rijgt, is fe-no-me-naal. Vanaf de eerste bocht is er het gevoel dat de auto precies dat doet wat je hem dicteert. Elke beweging van het stuur of het gaspedaal voel je, wat al snel vertrouwen wekt. Een vertrouwen dat alleen maar kan worden geschonden wanneer je onredelijke dingen verwacht. Maar met de Sport Response-knop in Sport Plus ontpopt de nieuwe Boxster zich als de perfecte speelkameraad. Hij laat zich haarscherp de bocht insturen, waar hij zeer neutraal en met een beetje aandringen mooi achteraan meesturend naar het einde van de bocht scheurt. En altijd staat die motor paraat om het beste van zichzelf te geven. Hij klimt zelfs even vlot en hoog in de toeren als de atmosferische van weleer. Lastwissels verteert hij moeiteloos en ondanks dat de ophanging alle rolbewegingen mooi neutraliseert, is de Boxster geen snaarhard geveerd scheurijzer waarmee je alleen maar op een biljart kan genieten. In alle omstandigheden blijft hij een hoge mate van weliswaar sportwagencomfort bieden.

Wat nu precies de sterkte is van de nieuwe Boxster. Dat hij nog beter dan voorheen een uitstekend compromis biedt tussen comfort en sportiviteit. Een comfort dat ook in de hand wordt gewerkt door het goed uitgekiende en zorgvuldig afgewerkte interieur. De zithouding is de Boxster is uitstekend en ondanks een op het eerste gezicht gigantische hoeveelheid knoppen, gaat de bediening best wel intuïtief. Trouwens, al wat tijdens het rijden nodig is, zit aan het stuur. Zoals bijvoorbeeld de schakelpeddels van de PDK-bak, die ik alleen maar gebruikt heb om op de motor te remmen. Correctie, om iets vlugger dat typische gepruttel van een afremmende motor te horen. Een gekunsteld geluid, maar wel een prettig. Ja, ik ben fan!

Maar hoe zit dat nu met het verbruik? Op papier is de Boxster S met de viercilinder zuiniger dan zijn voorganger met zijn zescilinder. De nieuwe claimt een gemiddeld normverbruik van 7,3 l/100 km (CO2 : 167 g/km), terwijl de oude 8,0 l/100 km verstookte (CO2 : 188 gram). Maar het verbruik zit hem vooral in de rechtervoet. Wanneer ik de Boxster S tot het uiterste dreef, tikte de verbruiksmeter aan bij 13,8 l/100 km. Met een bezadigde rijstijl zakte het gemeten gemiddelde tot 8,4 l/100 km. Misschien ook al omdat ik niet meer geneigd was om af en toe eens een stevige dot gas te geven om de motor te laten brullen. Zou de puberteit eindelijk over zijn?

TECHNISCHE FICHE

Type : Porsche 718 Boxster S PDK

Motor : 4-cilinder boxer, benzine met turbo, 2497 cc, 350 pk, 420 Nm

Acceleratie 0 – 100 km/u : 4,2 – 4,4 seconden

Topsnelheid : 285 km/u

Gemiddeld normverbruik : 8,7 l/100 km

Uitstoot CO2 : 167 g/km

Prijs : € 71.935

Basisprijs : € 56.144 (718 Boxster)

Tof : Minder geblaat, meer wol.

Maar : In een auto van € 71.935 nog moeten bijbetalen voor een automatische klimaatregeling is er over.

Porsche 718 Boxster S
Porsche 718 Boxster
Porsche 718 Boxster