Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

PORSCHE MACAN S

Porsche Macan 1

. Meer dan een kleine Cayenne

• Cockpitgevoel

• Uitstekende verhouding verbruik/prestaties

“Ik had nooit durven dromen dat we in een Porsche zouden worden meegenomen”, kirt een Hongaarse liftster, wanneer ik haar en haar vriend laat instappen. Het koppel wil zo snel mogelijk naar Londen, waar zij voor modeontwerpster studeert en hij in een gespecialiseerde firma bakfietsen ombouwt. Wat ginds ‘booming business’ is, vertelt hij onderweg. Hoewel, echte spraakwatervallen zijn de twee niet. Hadden ze maar niet moeten zeggen dat ze snel in Londen wilden zijn.

En dan is de Macan S Diesel niet eens de snelste van de familie. Met zijn 258 pk is hij een doetje vergeleken met de 400 pk kloeke Macan Turbo. Maar hij heeft andere troeven. Zoals een interessante verhouding prestaties/verbruik. Bij de start van mijn trip aan het Porsche Centre in Drogenbos, beloofde de boordcomputer dat ik met één tank van 60 liter een retourtje Frankfurt zou kunnen afwerken. Maar dan moest ik wel eerst daar geraken, wat me gezien de drukte in en rond Brussel een steeds moeilijkere opgave leek. Maar, er zijn slechtere plaatsen om de file te ondergaan.

Porsche Macan 2

Hoewel je de Macan al vanop een afstand als een Porsche herkent, is het pas wanneer je instapt, dat de verwantschap met de 911 opvalt. Ook in de hoog op zijn wielen staande Macan zit je in een cockpit, die je omringt en je het gevoel geeft dat de chauffeur het allerbelangrijkste is. Er is het herkenbare instrumentenbord, de hoog opgetrokken middenconsole met een overvloed aan, gelukkig goed opgestelde bedieningsknoppen en ja, ook bij de Macan zit de contactsleutel links van het stuur. Ook hier heerst het in een Porsche verwachte sportwagengevoel, zij het wel op de eerste verdieping.

Porsche Macan 9

Echt plezant werd het wanneer ik de Duitse grens passeerde en het verkeer het toeliet om het onderste uit de kan te halen. Waar het mocht werd de naald van de snelheidsmeter consequent boven de 200 km/u gehouden. Zelfs op een met ‘Baustellen’ bezaaide snelweg kon dat verrassend vaak. En toch, wanneer we eindelijk de Porsche Macan S Diesel in Frankfurt in de ondergrondse parkeergarage achterlaten, verklapt de autonomiemeter dat we nog voor 434 kilometer brandstof onder de dop hebben. Als we er een heel klein beetje op zouden letten, volstaat dat om zonder te tanken terug thuis te geraken.

Het zou natuurlijk een uitdaging zijn, maar wanneer ik twee dagen later opnieuw in de Macan stap, staat mijn hoofd in sportieve modus. Dat doe je best ook met de afstelling van de auto. In de normale modus nemen de motor en de zeventrapsversnellingsbak hun tijd om onder stoom te komen. In sportieve modus staan de 258 paarden meteen paraat en zijn er weinigen die volgen. En tich zijn het niet die pure prestaties, die van de Macan zo’n fijne auto maken. Want eerlijk gezegd, het subjectieve snelheidsgevoel valt een beetje tegen. De discrete turbodiesel duwt je lijf niet tegen de rugleuning van de overigens perfect zittende sportstoel, maar bouwt de snelheid fluks maar progressief op.

Porsche Macan 3

Het is de combinatie van een gewillige motor, een comfortabel interieur en een uitmuntend weggedrag, die borg staat voor het soort rijplezier dat je in een Porsche verwacht. Want hoewel de Macan de basis deelt met de Audi Q5, is er nauwelijks een vergelijk mogelijk. Vooral aan het rijgedrag werd gesleuteld, onder andere door het centrale differentieel van de Q5 te verwisselen voor een gestuurde koppeling, die altijd de achterwielen bevoordeeld en pas wanneer die doorslippen meer koppel naar de voorwielen doorstuurt. Op de snelweg valt vooral op hoe stabiel de Macan S Diesel is en hoe hij met gemak de oneffenheden verteert, zonder dat dit met bewegingen van het koetswerk gepaard gaat. En hoeveel informatie het prettig in de hand liggende en goed uitgebalanceerde stuur doorgeeft.

Het resultaat van de snelle rit is, dat we even voor Luik toch het tankstation moeten opzoeken. Deels uit voorzorg, want in theorie kon het nog net. Maar met een gemiddeld verbruik van 8,9 l/100 km is er na zo’n snelle rit geen enkele reden tot klagen. Zeker niet omdat we gekregen hebben waarop we hoopten : dat typische Porsche-rijplezier. Wat dat betreft doet de Macan het zelfs beter dan de Porsche Cayenne. Noem hem dus niet het kleine broertje. Maar nu ben ik toch zeker glad vergeten te vragen hoe de lifters de Macan vonden.

Technische fiche …

Type: Porsche Macan S Diesel
Motor: V6, diesel met turbo, 2967 cc, 258 pk, 580 Nm
Acceleratie 0-100 km/u: 6,3 seconden
Topsnelheid: 230 km/u
Gemiddeld normverbruik: 6,3 l/100 km
Uitstoot CO2: 146 g/km
Afmetingen (LxBxH): 4681/1923/1624
Gewicht (kg): 1955
Prijs: € 61.589,-
Tof : Een uiterst plezierige allrounder.
Maar : Bij een verwant merk vind je voor ongeveer hetzelfde geld een nog snellere.

Porsche Macan 4

PRESTIGELABEL 8/10

LINK
www.porsche.be

Porsche Macan 5