Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

Porsche Panamera : wanneer de coupé?

Porsche Panamera

Het mag voor velen een detail zijn, maar de toerenteller van de Porsche Panamera, die zoals de traditie het wil de centrale plaats in het instrumentenbord opeist, blijft van het analoge type. Een analoge oase in een digitale woestijn, want links en rechts van de toerenteller bevindt zich een digitale display met hoge resolutie, waarop je de gevraagde informatie kan laten weergeven, zoals het beeld van de nachtzichtassistent.

Het hele bedieningsconcept van de Panamera, wat samenvattend Porsche Advanced Cockpit is gedoopt, is nieuw. 

Porsche Panamera Hybride intérieur

De op de middenconsole geplaatste aanraaktoetsen (Direct Touch Control) en het in het dashboard geïntegreerde aanraakscherm maken de bediening, ondanks de toegenomen mogelijkheden, overzichtelijker. En als je voor de optionele 4-zone airconditioning kiest, zit achterin ook een touchdisplay. De grote kuis in het knoppenbos sluit echter dubbel gebruik niet uit. Zo kan je de verschillende rijmodi zowel via het centrale aanraakscherm als via de draaiknop rechts onderaan het stuur instellen.

Porsche Panamera Turbo

Het interieur, dat de sfeer van de voorganger bewaart, ziet er onder andere door de herschikking van de bedieningselementen opgeruimder uit. De nog steeds net iets meer dan vijf meter lange Panamera blijft een vierzitter. Omwille van de strakkere lijn is achteraan één centimeter hoofdruimte geofferd, maar daar is binnenin nauwelijks iets van te merken. Mijn meter negentig kon probleemloos achter zichzelf zitten. De koffer, die helemaal achteraan een stuk breder wordt, is zonder overdreven groot te zijn handig. En de achterbank is in twee delen neerklapbaar.

Intussen blijft die analoge toerenteller door het hoofd spoken. Het strekt Porsche tot eer dat het de puristen te vriend wil houden. Maar op de keper beschouwd, is die toerenteller overbodig. De Panamera, die bij de lancering in vier motorversies te koop is, is uitsluitend met een PDK-bak met acht versnellingen verkrijgbaar. En elke versie heeft vierwielaandrijving.

Porsche Panamera Turbo
Porsche Panamera 4S Diesel
Porsche Panamera 4S
Porsche Panamera 4S
Porsche Panamera Hybride

Het motoraanbod van de Panamera bestaat uit één zescilinder en twee achtcilinders. In de 4S zit een 2.984 cc grote V6 bi-turbo met 440 pk en 550 Nm, wat vergeleken met de voorganger een winst is van respectievelijk 20 pk en 30 Nm. Dezelfde motor dient als basis voor de 4 E-Hybrid, die uitpakt met een totaal vermogen van 462 pk en 700 Nm van 1.000 tot 4.500 o/min. En wat voor de meeste kopers van de hybride de doorslag geeft : het normverbruik bedraagt 2,5 l/100 km, wat overeenkomt met een gemiddelde CO2-uitstoot van 56 g/km.

De 4S Diesel heeft voortaan een 3.956 cc metende V8 bi-turbo onder de motorkap die 422 pk en 850 Nm over de vier wielen verdeelt. Deze motor pocht met een gemiddeld normverbruik van 6,7 L/100 km en een CO2-emissie van 176 g/km. Het sterkste paard uit de stal is de Panamera Turbo, waarvan de 3.996 cc metende V8 bi-turbo 550 pk en 710 Nm levert. Dat is 30 pk meer dan zijn voorganger, maar 20 pk minder dan de Turbo S van de vorige generatie. Wat doet vermoeden dat Porsche nog iets in de schuif heeft liggen.

Waarschijnlijk in diezelfde schuif liggen ook de plannen voor een zogenaamde shooting brake

Daarvan toonde Porsche twee jaar geleden al een conceptauto, de Sport Turismo die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid model zal staan voor deze nieuwe, trendy versie. Wie de foto’s goed bekijkt, merkt ook de gelijkenissen tussen die Sport Turismo en de huidige Panamera. Vooral het design van de achterkant en vooral de achterlichten is overgenomen van de conceptauto, die daarmee de richting aangaf voor de nieuwe generatie Porsches.

Porsche Sport Turismo
Porsche Sport Turismo

Waar niet wordt over gepraat – en daarom loonde het de moeite om de vraagt te stellen – is een coupéversie van de Panamera. Je zou kunnen opmerken dat de Panamera een coupé is en bovendien eentje met vier volwaardige zitplaatsen. Wat klopt. 

Maar wordt het niet stilaan tijd dat Porsche een opvolger van de 928 bouwt?

De Porsche 928 GTS mixte kwaliteiten als sportiviteit en comfort. De beste GT ooit!
De Porsche 928 GTS mixte kwaliteiten als sportiviteit en comfort. De beste GT ooit!

Porsche Panamera Presentatie 2016

Porsche Panamera Turbo @ Nordschleife

Porsche Panamera 4 E-Hybrid 2016