Give us a like and we'll keep you in the loop.

Prestige Carguide is een gloednieuwe website waar je naast alle informatie over nieuwe sportwagens, young- en oldtimers ook spannende verhalen vindt over auto’s en autosport. Prestige Carguide is ook jouw website, waarop jij je verhaal kwijt kan.

TE KOOP : unieke Porsche 959 Cabrio/Speedster/Coupé

by adr motorsport
by adr motorsport

Het verhaal begint ergens in januari 1990. Op de redactie van het toen toonaangevende autotijdschrift Auto & Sport komt een telefoontje binnen van een man die het verhaal doet van een unieke auto waarvoor hij onderdelen voor de carrosserie heeft geproduceerd. De man heet Lode Raets en nodigt ondergetekende uit om met hem mee te gaan naar het Duitse Heischeid, waar de Porsche 959 coupé/cabriolet/speedster werd gebouwd. Enkele dagen later zijn we samen onderweg.

In Heischeid maak ik kennis met Karl-Heinz Feustel aan wiens brein het idee is ontsproten. “Porsche bouwt een coupé, een cabriolet en een speedster. Dus waarom geen auto bouwen die de drie in één was, vroeg ik me af. En deze 959 was de gelegenheid om dit idee te verwezenlijken. Let wel, ik ben niet van plan om deze ombouw op alle Porsches te doen. Dit blijft voorbehouden aan de 959”, begon Feustel het verhaal van dit pièce unique.

Hoewel, het verhaal begint vier jaar eerder. Dankzij zijn goede contacten met 'het huis' en een paar manden vol Duitse marken, is de Duitse autoracer er in geslaagd om zich één van de 250 zo gegeerde Porsches 959 aan te schaffen. Zijn geluk is echter van korte duur. Op weg naar huis knalt hij op de snelweg in de vangrail. Zonder erg voor de coureur, maar het wrak wordt naar Porsche gesleept, waar het volledig wordt gedemonteerd en in grote kisten wordt opgeborgen. Kisten die enige tijd later bij Feustel worden afgezet. Het heropbouwen van de gecrashte 959 is een monnikenwerk dat 5.500 werkuren in beslag neemt. Inclusief de transformatie, dat spreekt.

Artikel Porsche 959 cabrio
Artikel Porsche 959 Cabrio

Het leuke aan deze 959 is dat de eigenaar kan kiezen met welke versie hij de weg op kan. Het ombouwen van coupé of hardtop naar cabriolet en omgekeerd gaat zeer eenvoudig. Beide versie delen dezelfde voorruit en wil je met de hardtop rijden, dan haal je eerst de opvouwbare kap er af en monteer je de hardtop. De ombouw tot speedster is iets gecompliceerder.

Eerst worden de zijruiten afgelaten en wordt de voorruit vervangen door een klein speedsterwindscherm. Vervolgens wordt de deurbekleding vervangen door een bekleding die ook de bovenkant van de deur bedekt. Om te vermijden dat een verstrooide geest toch de zijruiten omhoog zou willen schuiven, is het volgende bedacht. Op de middenconsole staat een knop waarmee je, afhankelijk van de versie waarmee je rijdt, een aantal elektrische motoren uitschakelt. Draai je de knop op 'speedster', dan worden de ruitenheffers en de bediening van de kap op non-actief gezet. En omdat op alle details is gelet, worden ook de grote 959-spiegels vervangen door kleinere exemplaren en kan het gapende gat dat wordt achtergelaten door de gedemonteerde kap worden afgedekt met een op maat gemaakt scherm. En omdat de niet gebruikte onderdelen in de garage laten rondslingeren wat slordig is, worden bij de auto drie grote mahoniehouten kisten geleverd, voor elke versie één.

In 1990 stond de auto te koop voor 2,5 miljoen Duitse mark, omgerekend zo'n 128.000 euro. Vandaag mag je over de prijs onderhandelen, maar reken toch maar op één miljoen euro. Het adres : www.adrmotorsport.it